Takaful Basic Examination | TBE Note








Assalammualaikum kepada semua yang bakal menduduki Takaful Basic Examination ataupun dikenali sebagai TBE. 


TBE merupakan salah satu syarat sah untuk anda berdaftar sebagai agent yang menjual produk Takaful. TBE merangkumi 3 bahagian iaitu :


1 . Part A
2 . Part B
3 . Part C





Part A dan C adalah wajib bagi anda yang berminat untuk menjadi agent bagi penjualan produk Takaful Hayat dan Perubatan manakala sekiranya anda ingin menjadi agent untuk penjualan produk Takaful Am atau pun General Takaful anda perlu menduduki Peperiksaan Part A dan B.


Sekiranya anda ingin menduduki ketiga - tiga bahagian peperiksaan tersebut juga tidak menjadi masalah.





Berikut saya sertakan nota bagi anda yang ingin mengulangkaji untuk peperiksaan ini mengikut sub - bahagian .


Nota Bahasa Malaysia


1. Part A
2. Part B
3. Part C


Note English


1. Part A
2. Part B
3. Part C


Sekiranya terdapat sebarang permasalahan atau pertanyaan anda boleh lah menulis di ruangan komen di bawah.


Sekian, terima kasih



Firdaus

Agent of PruBSN Takaful

Executive Wealth Planner

Comitted about Insurance, Takaful, Finance and Career Management

Founder of Gerak Asia Sdn Bhd

31 comments:

  1. Terima kasih saudara kerana share notes TBE ni dlm 2 bahasa. Saya dah download. Nota yg saya ada agak celaru & kurang tersusun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama - sama, semoga membantu dan semoga berjaya.

      Delete
  2. salam.saya hanya dapat download nota part A sahaja.part B & C xdapat.terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam, terima kasih atas info, saya dah betulkan semula link

      Delete
  3. Trima ksh saudara.. ilmu yg bmanfaat utk sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama - sama, semoga lulus dengan cemerlang

      Delete
    2. Salam... mcm mana nak cari past year quest?..

      Delete
  4. Trima ksh saudara.. ilmu yg bmanfaat utk sy..

    ReplyDelete
  5. salam.. nak tanya biasanya nota tu nak bli ataupn disediakan oleh ketua??ataupun wakil takaful ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam


      Apabila anda mendaftar di website TBE, anda dapat mengakses note tersebut yang disediakan di website mereka. Pihak TBE akan memberikan nota untuk anda.

      Delete
  6. assalam tuan, boleh share note tak kat sini ��

    ReplyDelete
  7. Salam..nk tnye..if kite da ambil takaful part a dan c...kite perlu ambil part a dan b atau part b sahaja...perlu lg ke nak.ambil part "a" walau da ambil sblm nie

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam

    Sekiranya anda sudah lulus Part A dan C, anda hanya perlu ambil exam untuk Part B sahaja.

    Part B adalah untuk lesen produk general.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk info saudara.

      Delete
  9. thanks for the notes..... is really usefull

    ReplyDelete
  10. ada tak versi bahasa inggeris utk tbe exam part b

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,
    Saya tak dapat download note berkenaan. Mohon tuan emailkan kepada saya Part A & C. zu_kang@yahoo.com.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah betulkan link semula, anda boleh cuba download.

      Delete
    2. Hi..soalan part A n B x ke?

      Delete
  12. contoh soalan ade x tuan untuk bhgian B?

    ReplyDelete
  13. contoh soalan ade x tuan untuk bhgian B?

    ReplyDelete
  14. Kenapa dlm nota general takaful ni part A n partB tiada contoh soalan mcm exam yg lain ? Mcmna nak dapat soalan?

    ReplyDelete
  15. Salam, tuan...
    Mohon upload contoh soalan untuk part A dan B....
    Jasa tuan amat lah besar...
    Tq
    Salam ramadhan...

    ReplyDelete
  16. Saya nak tanya, exam dia bahasa melayu atau bahasa inggeris

    ReplyDelete
  17. TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  18. salam. Saya dah lulus Set A & B. Sekarang nak duduk Part c sahaja. Boleh kan? Nak tahu berapa soalan dan berapa lama masa exam tersebut. tq Sir

    ReplyDelete
  19. salam,
    kt mana saya boleh dpt past yrs question & answer utk tbe part b ya? utk general takaful.

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum,
    Terima kasih untuk notes yer.

    ReplyDelete
  21. Knp x boleh download part c

    ReplyDelete